ZIN in: motivatie en inspiratie

Als de inspiratie, motivatie of concentratie het laat afweten is het soms moeilijk om de pen weer op te pakken of je laptop boven te halen. Ontdek vier VERZIN-tips die je in deze situaties de nodige duw in de rug geven.

 

Kleed je personages aan

Schrijf je aan een historisch stuk of kan je je moeilijk inbeelden hoe je personages eruitzien in het dagelijkse leven? Bezoek dan de bibliotheek van het ModeMuseum in Antwerpen. 

In de bibliotheek vind je een ruime selectie boeken, tijdschriften en documentatie over mode. Ook kledinggeschiedenis, streekdrachten en accessoires komen aan bod. 

Naast het uitgebreide aanbod aan naslagwerken is er ook een studiecollectie van materialen aanwezig. Is het belangrijk dat je personage op een bepaalde manier reageert wanneer die een stof aanraakt? Dan kan je die stof hier zelf bekijken en, met toestemming, aanraken. 

Je hebt geen ticket voor het museum nodig om de bibliotheek en studiecollectie gratis te bezoeken. Bekijk vooraf de catalogus en geef door welke werken je wil raadplegen om zeker te zijn dat ze beschikbaar zullen zijn. De catalogus en openingsuren vind je op momu.be

 

Een raam op de wereld

Als je op zoek bent naar inspiratie of een mogelijke locatie waar je verhaal zich kan afspelen, dan kan je creatief aan de slag met WindowSwap. Op deze website zie je het uitzicht uit een raam op een willekeurige locatie in de wereld. Alle filmpjes die op de website staan, zijn minstens tien minuten lang. Daardoor geniet je tien minuten van een uitzicht dat je nog nooit eerder zag. Nadien kies je om bij dat raam te blijven of om verder te klikken naar een nieuwe plek. Kom je terecht op een uitzicht dat niet je ding is? Dan klik je meteen door. 

Je kan de website gratis gebruiken of ervoor kiezen een klein bedrag te betalen om zo meer functies van de website te kunnen gebruiken. Via de gratis versie krijg je een willekeurig uitzicht te zien, via de betalende versie heb je iets meer zeggenschap over welk uitzicht je ziet. 

Open een raam naar de wereld en schrijf een korte tekst om je schrijfspier op te warmen, of gebruik de locatie in je volgende verhaal. 

Krijg een nieuwe kijk op de wereld met window-swap.com

 

Podcast: Beeldspraak

In de maandelijkse afleveringen van de podcast Beeldspraak gaat een poëziekenner in gesprek met een dichter over hun nieuw werk. Je leert meer over de inhoud van de bundel, maar ook de motivatie en het proces van de dichter. Laat de aangehaalde gedichten met je resoneren of put inspiratie uit de gedachtewisseling.

Naast de afleveringen over nieuwe publicaties ontdek je ook de zogenaamde ‘Klassiekers’. In deze aflevering geen dichter aan het woord, maar wel twee kenners over iconische gedichten uit de wereldpoëzie. Waarom blijven net deze gedichten in het geheugen gegrift? 

De podcast van het Poëziecentrum is al toe aan haar derde seizoen. Met 27 afleveringen op de teller heb je heel wat luister - en leermateriaal beschikbaar. Zoals de intro aangeeft: elke maand met een andere dichter en een andere interviewer, maar altijd met heel veel poëzie. 

Je kan de podcast beluisteren via Soundcloud, Spotify, Itunes, Castbox en Google Podcast.

 

Vermijd taalfouten met Schrijfassistent

Misschien is je tekst nog niets leesklaar of waag je je niet aan het verbeterwerk. Dat is geen probleem. Schrijfassistent kijkt naar je spelling (lees: gevreesde dt-fouten of andere grammaticale no-no’s) én naar de toon, herhaling of passiviteit van je zinnen. Daarbovenop krijg je taaltips bij bijvoorbeeld lege woorden of Vlaams dialect. Zo worden oubollige of onnodig formele woorden uit je tekst gefilterd en wordt je lezer actief meegevoerd door de frisse toon van je bewerkte tekst!

Gebruik de schrijfassistent gratis op schrijfassistent.be

 

Beeld © MoMu Antwerp, Jeroen Broeckx

-----------------------------------------------------------------------------

Kan je niet genoeg krijgen van VERZIN?

Abonneer je en krijg hét magazine dat je aan het schrijven zet vier keer per jaar in de bus voor 24 euro. 

Gepubliceerd op

23 jan. 2024